Skip to content

Thanks but no thanks

20. 03. 2010.

Poštovani g. Žutelija,

čitam u Jutarnjem listu Vaše tekstove o Tomi Horvatinčiću, aktivistima i borbi za srce Zagreba. Čitam, čitam i ne mogu se načitati.

U istom tom Jutarnjem listu doznajemo da Luka Bebić traži glasnogovornika. Tomo Horvatinčić ga je, po svem sudeći, našao u liku i djelu Željka Žutelije. Svaki bizarni argument, svaku izmišljotinu i zamjenu teza koje nam uglađeni Tomo u svojim jahačkim čizmama ne stigne podastrijeti u “Otvorenom” Vi nam, g. Žutelija, prezentirate iz tjedan u tjedan na novinskom papiru padajuće naklade. Do sada sam se oko toga žestio privatno, gunđao u društvu prijatelja i poznanika a povremeno i polemizirao u zaštićenim vrtovima Facebook stranica našeg zajedničkog poznanika i prijatelja Ozrena Kanceljaka.

Danas ste me, ipak, potaknuli da se uhvatim tipkovnice i po prvi put na ovom blogu napišem nekoliko riječi na hrvatskom. Nisam mogao odoljeti iz jednostavnog razloga što se se danas, dragi g. Žutelija, založili i za mene, uzeli ste i moju malenkost u zaštitu. “Ne pucajte u poduzetništvo!” Divnog li i nadahnjujućeg naslova. Hrvatskom je poduzetništvu, opterećenom golemim i neefikasnim državnim aparatom i koječim drugim, doista potrebna medijska podrška. No, na ovakvoj podršci Vam se, kao poduzetnik, naljubaznije zahvaljujem. Zadržite je, molim Vas, za sebe – pravim poduzetnicima Vaša pomoć nije potrebna. Želite li braniti Tomicu Horvatinčića, eto Vam sva širina Jutarnjeg i Interneta pa ga branite, zastupajte i portparolirajte koliko god Vam srce želi.

Tomo Horvatinčić može biti simbol poduzetništva samo sebi i, možda, Vama. Njegov poduzetnički model potrošen je poput političke karijere njegovog najvjernijeg saveznika, Milana pl. Bandića. Poduzetnički model Horvatinčića sukladan je poslovnom modelu hrvatskog nogometa, u kojemu je i sam svojedobno bio istaknuta figura. Spletke i intrige, zaklinjanje u pravnu državu a zapravo korištenje pravne države i novaca poreznih obveznika kao kase uzajamne pomoći, specijalci koji su jučer tukli Dinamove navijače a danas hapse mirne prosvjednike kao “pomoć komunalnim redarima” – sve to, i još toliko toga, doživljavali smo i trpili godinama i desetljećima od Bandića, Horvatinčića i njima sličnih.

Ne zavaravam se da s gašenjem političke zvijezde Milana Bandića dolazi neki vrli novi svijet. No ipak – korak po korak, mic po mic čini se da se bližimo nekom normalnijem, pravednijem i civiliziranijem društvu. Pravi poduzetnici u novim okolnostima odahnut će ako razina korupcije padne, ako se poslovi budu mogli transparentnije sklapati i ako se bude moglo normalnije poslovati. Tomo Horvatinčić ne spada u one kojima će takve okolnosti ići na ruku. On nije poduzetnik za kojega bi svom sinu rekao: vidiš, mali, ima smisla učiti i naporno raditi. On je simbol poduzetništva jednako kao što je Silvio Berlusconi simbol civiliziranog i naprednog političara – farsa, groteska, tragikomična figura, ali figura koja je u stanju zakopati Italiju u blato korupcije, ili, u našem slučaju, devastirati samo središte jednog malenog, ali meni dragog, srednjeeuropskog i balkanskog grada.

Držite se, gospodine Žutelija, čvrsto Vašeg favorita Horvatinčića. Ne poznam ni Vas niti njega, ali vjerujem da će biti prilike da Vam barem skuha rižoto koji mu, navodno, dobro ide. A nas poduzetnike pustite na miru. Bit će nam drago da nas mediji podrže, promoviraju, pa i kritički pišu o našim poslovnim uspjesima i neuspjesima. Izazova i prepreka u poslovanju nam ne nedostaje, ali braniteljima poduzetništva kao što ste Vi i tekstova kao što je ovaj o “pucnju u poduzetništvo” nam doista ne treba. U svoje osobno ime, ali, vjerujem, i u ime brojnih kolega iz čudnovate poduzetničke šume, mogu Vam samo reći “thanks but no thanks”.

Advertisements

From → Uncategorized

15 Comments
 1. i__k permalink

  Odličan 5.

 2. linda permalink

  bravo!!!!

 3. Miro permalink

  Bravo. Odmjereno, gospodski i u sridu. E, da je barem vise ovakvih tekstova u medijima i drustvo bi bilo zdravije.

 4. ispigel permalink

  A evo, trudimo se, trudimo 🙂

 5. Superhik permalink

  Šačuvaj me Bože takvih poduzetnika kao što je naš Ivo, prijatelj sviju na Twitteru. Netko treba prodavati i Microsoftove licence, ali to svakako nije vrijedno hvale niti je osobito poduzetno, posebno kad imaš prijatelje u MS. ‘Ne želim biti ničiji odvjetnik’ citiram Ivu iz nedavnog posta na Twitteru u kojem brani bivšeg direktora Microsfta. Zašto :)? Ne bih sad o CMS proizvodu koji prodaje uglavnom državnim poduzećima, pakirajući im uz to skupe i nepotrebne licence. Netko bi im trebao već jednom reći da za to što im nudi postoje besplatna i barem 10x bolja rješenja. Najsmiješnije je što je Ivo veći državni parazit od svih koje kritizira. Pa pomognite tom državnom aparatu Ivo i usmjerite ih na bolje i jeftinije proizvote, skinite dio tereta.

  • ispigel permalink

   Dragi anonimni komentatoru, ovaj tvoj komentar sam odobrio samo da se vidi koliko je hrabrosti potrebno za potpisati se čak i ispod zlobnog komentara na jednom malom blogu. Svaka čast majstore!

 6. Dragi Ivo:)

  evo vidim napadi su već počeli.Drž se ti nama i dalje budi hrabar.Svaka čast kolega poduzetniče.

  @superhik drž se ti rađe flaše.Mislim kakav ti je to glupi komentar?Čovjek živi od prodaje robe i usluga.Tko tebi brani da pro bono zagovaraš free rješenja?

 7. Pishta permalink

  E ala ga opravi, ostali samo dugmići 🙂 Baš me zanima je li ovaj tekst došao do g. Žutelije. Bilo bi zanimljivo pročitati njegov odgovor, mada sumnjam da će do toga doći

 8. Najtužnije je to što se tako smiješne likove poput Tome shvaća ozbiljno. Mnoga će brižna gospođa reći da se stvara hajka na jadnika koji želi samo dobro ovome gradu, a tak je simpatičan da bi ga poželjela za zeta.
  Najviše me smetaju komentari “ali on i Bandić barem nešto grade”. Gradite, gospodo, negdje drugdje i za vaše pare u cijelosti.
  Treba ih, ipak, shvaćati ozbiljno – još uvijek imaju moć.

 9. Ivan permalink

  Ima jedan citat cijenjene gospođe Krizmanić na R101 kada opisujući Bandića i njegovo djelovanje kaže da (po sjećanju) “njegovo djelovanje govori malo o njegovim vrlinama, ali puno o našim manama”

  Jedna od najvećih naših mana je što smo svi šutjeli. Konačno smo prestali šutjeti, počeli smo glasno i argumentirano raspravljati o tome što nam se događa i to nam svima treba biti na ponos i nadu.

  Pohvala i za vaš “kamenčić” hrabrosti i argumenata iza kojih stojite vlastitim imenom.

  Ivan

 10. Među medijskim pregaocima čiji su motivi prilikom objavljivanja većine toga što objavljuju dubiozni ima jedna izreka: “Najskuplji tekst je onaj koji nikad ne izađe u javnost.” Izgleda da Žutelija drži kako je ta izreka zastarjela.

 11. HOTO HOTO HOTO!

  Tomo, samo gradi i ne daj ove napušene anarhiste da te zajebavaju.

 12. A stanovi tek idu na prodaju…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: